Chleba náš vezdejší

21. září 2012 v 12:51 | Květa |  Kuchyně
Všechny vás pěkně zdravím při pátečním poledni. Dnes vyjímečně píši v tuto dobu, protože vám chci ukázat upečený chlebík, na který jsem dostala mailem včera návod. Protože je velice jednoduchý, nenáročný na práci a čas, hned jsem ho vyzkoušela a tady je....


Pekla jsem ho v tomto hrnci a výsledek....



Chlebíček vypadá krásně, ještě jsem ho nechutnala, ale slibují, že je výtečný....

Vkládám návod, ale musím to celé přepsat, nevím, jak bych to z mejlíku vložila na blog.

Chleba bez hnětení.

Pozn. Chleba kyne 8-12 hod, takže příprava je ideální ráno, před odchodem do práce, nebo naopak v pátek večer, před sobotním pečením.

Budete potřebovat: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby o objemu 2 l.
Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15 Kč.

Postup: nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
3 hrnky hlad. mouky
1 lžička suš, droždí
1,5 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
Podle chuti můžeme přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky...
Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody - přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak pracuje.
Mírně zamícháme, přikryjeme utěrkou..

Po 8 - 12 hod vyklopíme na pomoučený vál a stěrkou, nebo pomoučenýma rukama roztáhneme na placku asi 2 - 4 cm tlustou..
Necháme 15 min. odpočívat...

Těsto přeložíma na třetiny - "zvrchu a zespodu" a na třetiny "zleva a zprava"...Necháme 30 min zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30 minut, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč i s pokličkou.
.
Přendáme do horkého pekáčku - můžeme zase něčím posypat...
Pečeme 30 min při 230 °C, pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 minut.
Vyklopíte a uvidíte krásný voňavý chlebík, jako je ten můj..

Kdo by měl zájem přihlaste se se svoji mailovou adresou, přepošlu vám mejlík, kde jsou i obrázky. Podle nich to vypadá ještě jednodušeji.



A tak skončily skoro všechny hrušky z naší malé hrušečky. Uvařila jsem vynikající marmeládu, která jde u nás na odbyt nejvíce. Toto je jen jedna dávka, takové množství už je uloženo ve špajzce.
Vidíte sami, že háčkované "kloboučky" na skleničky bych musela začít háčkovat už na jaře....






Mějte se príma, přeji vám pěkný víkend, tentokrát už podzimní.......


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 MariKo MariKo | 21. září 2012 v 13:19 | Reagovat

Chlebík se náramně povedl, doufám, že i chutnal - je totiž opravdu BOŽSKÝ!
A hrušková marmeláda - ňamka, jsi pilňuška pilná!

2 Jarmila Jarmila | Web | 21. září 2012 v 13:52 | Reagovat

Chleba vypadá hodně dobře. Až se mi sbíhají sliny. :-D
Marmeláda se také povedla.
Květuško, přeji ti hezký víkend. :-)

3 Katka Katka | 21. září 2012 v 15:44 | Reagovat

Teď mě mrzí, že jsem dnes koupila čerstvý. Jinak už bych zadělávala -s cibulkou a škvarkama. Tak a ž ho sníme...

4 Miloslava Miloslava | Web | 21. září 2012 v 16:20 | Reagovat

Květi super chlebík :-D  :-D

5 helena-b helena-b | Web | 21. září 2012 v 20:22 | Reagovat

Chleba vypadá skvěle. Potvrdím, že hrušková marmeláda od Květy je moc dobrá. :-D  ;-)

6 Petra Petra | E-mail | Web | 21. září 2012 v 20:59 | Reagovat

Chlebík vypadá nádherně! Moc pěkně se v hrnci upekl a hrušková marmeláda bude určitě výborná

7 Vendy Vendy | E-mail | Web | 21. září 2012 v 23:07 | Reagovat

Chleba je k nakousnutí! Určitě byl i chutný, tvůj recept si opíšu a snad ho v záchvatu nadšení upeču (mně vždycky trvá, než se k něčemu rozhejbu, ale jak začnu, tak už to odsejpá... ;-))
Recept je i poměrně jednoduchý na přípravu, jen ta doba kynutí je dlouhá. Ale to se dá vydržet... :-)

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 21. září 2012 v 23:39 | Reagovat

Lákavé, vyzkouším a prosím o mail :-)

9 Hanka Hanka | Web | 21. září 2012 v 23:53 | Reagovat

Květi, chleba vypadá skvěle, nejspíš ho taky vyzkouším. :-) Hruškovou marmeládu neznám, ale věřím, že je vynikající. :-P
Květuško, zdravím tě a přeji krásný první podzimní víkend! :-) Hanka

10 ivetka-b ivetka-b | Web | 22. září 2012 v 15:02 | Reagovat

Ahoj Teto,mužu se přiznat že i já dostala návod na chlebík Meilem...neváhala jsem a udělala jsem ho....je vynikajicí.....Taky se chystám dát ho na svůj blog....takže budeme mít podobná článek :-)Jen tvar chlebíku budemem mít každá jiný :)

11 Marta Marta | E-mail | 23. září 2012 v 9:20 | Reagovat

Zdravím Tě,Květi z překrásných lázní. Zabrousila jsem na Tvůj blog z veřejně přístupného internetu. Zaujal mě recept na chleba. Můžeš mi ho, prosím, poslat na můj mail? Máš můj obdiv za to, co všechno zvládáš. Přeji hezkou neděli. Příští týden se snad najdeme na SKYPE. :-)

12 Jitka Jitka | Web | 24. září 2012 v 20:12 | Reagovat

Tak já se hlásím o receptík na chlebík. Ten se vždycky hodí.Prosím o zaslání na tento mail SofieKim@email.cz Děkuji :-)

13 ajka ajka | Web | 25. září 2012 v 13:57 | Reagovat

Hmm,vypadá lákavě....
taky se tento chystám tento chlebík vyzkoušet, recept jsem ale nedostala emailem, ale našla na těchto stránkách - http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_-slane-zaviny/chleba-bez-hneteni.html
je tam plno receptů na chleby,tak jsem si dovolila vložit odkaz:-))
Ajka

14 ENILI ENILI | Web | 25. září 2012 v 16:03 | Reagovat

Chlebíček je krásný a já se taky hlásím o recepotík  na enili@seznam.cz.Moc zdravím  a díky. :-)

15 iva221 iva221 | Web | 26. září 2012 v 16:31 | Reagovat

Květuško, chlebík vypadá náramně, já peču v pekárně, ale tenhle bych ráda zkusila, protože vypadá přímo luxusně. Prosím taky o receptík. Adresu znáš. Díky.

16 rinna rinna | 26. září 2012 v 21:54 | Reagovat

Krásný chlebík, už si jen představit tu vůni... Také se hlásím s prosbou o receptík na mail rina.b76@gmail.com

17 Rukodělka Rukodělka | Web | 4. října 2012 v 23:28 | Reagovat

Ahoj teto,moc prosím, že mi taky pošleš e-mail s fotkami, jak na chleba? Děkuji moc!Ivetce se nádherně povedl, ráda ho taky vyzkouším.

18 VLADKA VLADKA | Web | 22. prosince 2012 v 20:22 | Reagovat

Krásný večer paní Květo máte  moc krásný a zajímavý blog :-)

19 prepper prepper | E-mail | Web | 9. března 2013 v 15:38 | Reagovat

Dobrý den,
mohl bych vás poprosit o převzetí článeku na naše fórum? Pochopitelně bychom umístili odkaz na vaše stránky. Děkuji předem za kladnou odpověď

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama