S chutí do toho !

21. července 2011 v 16:43 | Květa |  Kuchyně
Zavařování je akce vždycky na celý den. Proto se neženu a čekám až na poslední chvíli. Rybíz už se musel otrhat, jeho doba zrání už dávno prošla, nezbývalo mi nic jiného, než se překonat a spoustit to. Zavařování v menším množství nevyžaduje tolik příprav jak psychických, tak fyzických. Ale když se na zahrádce dost urodí, rázem je z kuchyně malá továrna....
Rybíz ještě na keři v plné kráse.
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Z angreštu už je marmeláda....
Rybíz jsem dala dohromady bílý i červený, umyla, manžel sestavil náš robot, který už mám bezmála 30 let a proces začal...
Výhodou je, že vkládám rybíz celý, se stopičkami i s listem, vyteče čistá šťáva a odpad se pak vyhodí..
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Získala jsem 3 l čisté šťávy. Tu jsem dala do hrnce, vmíchala postupně 3 kg cukru, přivedla k varu. Poctivě sbírala pěnu, vařila a míchala, až kapka na talířku mi ukázala, že je hotovo. Naplnila jsem skleničky a obrátila na chvíli dnem vzhůru. Dá se říci, že výroba se povedla, marmeládka je opravdu dobrá. Povedlo se mi uvařit 11 skleniček.
Do mrazáku si dám jen pár kuliček na koláč, nebo na ozdobu, mám tam ještě ovoce i z loňska..
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Protože mi opadávají dozrálá skorá jablíčka, už jsem je začala také zpracovávat. Těch už mám zavařených 10 sklenic. Nedá se nic dělat, všechno musíme zpracovat na zimu. Vždycky se podělím s mladýma. Domácí je domácí....
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Náš zahradní pomocník Reček všechno pohlídá a malí Brňáci si budou pochutnávat...
.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 21. července 2011 v 18:03 | Reagovat

Květuš, seš pilná jak včelička, rybízová marmeláda, bude výborná na slepování vánočního lineckého, ale i na jiné dobroty a jablíčkové kompoty, taky jistě příjdou k chuti. V kuchyni, sis mákla, ale dílo se podařilo! :-D  :-)

2 helena-b helena-b | Web | 21. července 2011 v 19:32 | Reagovat

Vidím, že se dílo podařilo, určitě se bude hodit na různé dobroty. Vidím, že i obrázky jsou, jak mají být. To je dobře. ;-)

3 Lydie Lydie | 21. července 2011 v 19:46 | Reagovat

Na fotkách to vypadá moc hezky-ta práce tam vidět není,ale my to známe... :-)

4 Ivana Ivana | Web | 21. července 2011 v 20:16 | Reagovat

Já zavařovala celou neděli meruňky, až mi šla z toho hlava kolem a teď mě čekají okurky.Pěkný večer. :-)

5 Vlasta Vlasta | Web | 21. července 2011 v 21:01 | Reagovat

Květuš, máš tedy pořádnou úrodu! Já jsem zatím zavařovala enom třešně a protože mám letos ve skleníku pořádnou úrodu rajčat, chystám se o víkendu vyrobit nějaké zeleninové čatní k masu tak uvidím jak to dopadne.
A s tím vkládáním fotek, vyzkoušela jsem tam snad všechny možnosti a výsledek byl vždycky stejný, dneska už na to nemám nervy, ale zítra to zkusím znovu ;-)
Přeju ti krásný nadcházející víkend :-)

6 Ella Ella | Web | 22. července 2011 v 1:28 | Reagovat

U vas je to jak v tovarne na lince.V zime to vsechno bude chutnat jeste vic.Kdepak Recek sebral toho sneka co se k nemu prilepil :-D

7 Jane Jane | 22. července 2011 v 11:12 | Reagovat

Vidím Květuško, že si pilná maminka..... Odlož prosím zavařené jabka i pro mě, my ty naše hážeme jenom do sudu..... :-P

8 Květa Květa | Web | 22. července 2011 v 14:13 | Reagovat

[7]: Ale to víš dcerunko, kdo by to u nás všechno snědl, všechny vás podělím.
Já zase na oplátku,jako vždy, dostanu trochu z toho sudu?....... :-D  :-D  :-P

9 Amelie Amelie | Web | 22. července 2011 v 20:53 | Reagovat

Krásný článek, pěkné fotky.

10 Zdeňka Zdeňka | Web | 22. července 2011 v 22:51 | Reagovat

Máš pravdu Květuš,domácí je domácí.To chutná úplně jinak, to je jasné.Mňam ;-)

11 jezura jezura | Web | 23. července 2011 v 17:46 | Reagovat

Krásná úroda, krásné fotky, šikovná hospodyňka! Také pamatuji, když jsme ještě měli malé děti, že jsem taky všechno zavařovala, hlavně jsem si materiál vozila od rodičů z Moravy. Auto kolikrát "sedělo" až na zemi, vozili jsme si kolikrát i brambory. Od té doby jsem říkala! Jo, jezdili, jezdili ... jako v tom filmu...

12 Jarmila Jarmila | Web | 24. července 2011 v 13:25 | Reagovat

Květuško, ty jsi šikulka. Tolik dobrot! ;-)

13 Hanka Hanka | Web | 24. července 2011 v 19:39 | Reagovat

Květi, zavařování zrovna nepatří k mým oblíbeným činnostem (naštěstí už mám hotovo), ale v zimě se kompoty a marmelády náramně hodí, vlastně i v jiných ročních obdobích. :-)
Nafotila jsi ze zavařovací akce bezva reportáž, jsi děvče pilné a šikovné! :-)

14 Dajusska Dajusska | Web | 24. července 2011 v 20:31 | Reagovat

Připoměla si mi dětsví, kdy jsme na zahradě na chalupě u děti sbírali angrešt a rybíz a dělali se pak bublaniny atd. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama